Hoppa till innehåll
Du är här: Du är här:

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

 

Vanliga frågor

Här har vi sammanställt och svarat på de vanligaste frågorna vi får. Är det någon fråga du inte hittar svar på här kan du maila oss på bibliotek@halmstad.se

Låna

Reglerna för ditt användande av bibliotekens tjänster hittar du under rubriken Låneregler.

Vad gäller för mitt lånekort?

Lånekortet är en personlig värdehandling. Du är ansvarig för allt som lånas på kortet. Utlån sker med lånekort eller giltig fotolegitimation. I våra automater kan du även låna genom att knappa in ditt lånekortsnummer eller personnummer och din pin-kod.

Vad gäller när jag lånar?

Du ansvarar själv för att dina lån registreras och avregistreras. Det är din skyldighet att informera dig om återlämningsdatum. Efter att du fyllt 18 år tar biblioteket ut avgift för det du återlämnar för sent.

Du blir ersättningsskyldig för böcker och andra medier som inte återlämnas eller som återlämnas i skadat skick.

Kostar det något att låna?

Allt är gratis att låna, utom DVD-, BluRay-filmer och TV-spel som vi tar en administrativ avgift för att låna. De kostar 20 kronor styck att låna.

Hur länge får jag låna?

Normalt är lånetiden 28 dagar. Tidskrifter får lånas i två veckor.  Lånetiden för DVD- och BluRay-filmer är sju dagar och för TV-spel fjorton dagar. Sista återlämningsdatum står på det lånekvitto du får när du lånar. Du kan även logga in på bibliotekets webbplats för att kontrollera när dina lån ska lämnas tillbaka.

Hur mycket får jag låna?

Du får låna max 50 böcker. För TV-spel och Hyrfilm gäller 5 lån per person.

Hur lånar jag om de böcker som jag har hemma?

Du kan låna om dina böcker på biblioteket, per telefon, e-post eller på vår webbplats. Medier som är reserverade kan inte lånas om. Du kan låna om max 12 gånger. Du kan inte låna om böcker som är märkta med snabblån, HyrDVD, HyrBlu-Ray och TV-spel.

På vår webbplats gör du omlån genom att logga in på "Mina sidor". När du är inloggad går du till "Mina lån" där du bockar i de böcker du vill låna om och klickar på knappen Låna om.

Hur många gånger får jag låna om böcker och andra medier?

Förutsatt att ingen annan står i kö på mediet kan du kan förlänga lånetiden på böcker och andra medier upp till 12 gånger. Filmer och TV-spel hyr man, så dessa kan du inte förlänga. Du kan däremot återlämna filmen eller spelet och hyra den igen på biblioteket.

Vad gör jag om jag har tappat bort mitt lånekort?

Lånekortet är en personlig värdehandling, vilket innebär att du är ansvarig för allt som lånas på kortet. Om någon annan lånar på ditt kort kan du bli ersättningsskyldig. Anmäl därför genast ett förlorat lånekort till något av våra bibliotek. Till Kontakt och öppettider

Hur mycket kostar ett nytt lånekort?

Ditt första lånekort är gratis. Tappar du bort det och vill köpa ett nytt kostar det 20 kronor. Ta med giltig fotolegitimation till biblioteket när du vill skaffa nytt kort.

Jag har glömt av min pin-kod. Vad gör jag?

När du skaffar ett lånekort får du en fyrsiffrig pin-kod som du själv väljer. Om du glömt din pin-kod kan du välja en ny på biblioteket om du uppvisar giltig legitimation eller be oss maila över en ny kod.

Giltighetstiden på mitt lånekort har gått ut. Vad gör jag?

Lånekortet är giltigt i tre år och därefter spärras det. När vi kontrollerat adress- och e-postuppgifter förlängs giltighetstiden. Har giltighetstiden gått ut kontaktar du biblioteket. Du kan skicka e-post till oss eller ringa.

Jag har inte fått någon övertidsvarning. Varför?

Om du byter e-postadress måste du meddela oss eller själv skriva in den nya adressen under "Mina sidor". Om du trots inskriven e-postadress inte får någon övertidsvarning, kontrollera då din skräppost så att inte meddelandena hamnat där.

Hur reserverar jag?

Du kan reservera medier på biblioteket eller via vår webbplats. Du får ett meddelande med e-post eller brev när boken finns för avhämtning. Boken står för avhämtning i 7 dagar sedan går den vidare till nästa låntagare. Vilken dag du senast måste hämta boken står i mailet/brevet som du fått.

Jag har reserverat en bok. När kan jag komma och hämta den?

Du får ett meddelande per e-post eller brev när boken finns tillgänglig för avhämtning.

Vad händer om jag lämnar tillbaks lånen försent?

Biblioteket tar ut en förseningsavgift för det som återlämnas för sent. Förseningsavgift betalar du från det att du fyllt 18 år. Avgiften ska betalas när du lämnar tillbaka, i annat fall registreras avgiften som en skuld. Om den sammanlagda avgiften är 100 kr eller mer spärras ditt lånekort. Se Avgifter för media och övriga utlån fr.o.m 2018-01-01.

Vad händer om jag inte lämnar tillbaka det jag lånat?

Lämnar du inte tillbaka det du lånat måste du ersätta det. Biblioteket skickar en faktura för mediet och eventuell förseningsavgift.

Kan jag skicka lånade medier per post?

Ja, det kan du. Personalen avregistrerar alla medier som kommer med post men det är ändå alltid du som låntagare som är ansvarig för att lånet kommit tillbaka. Om du skickar medier med post är det viktigt att  du går in och kontrollerar att lånen har blivit avregistrerade. Det gör du genom att logga in på "Mina sidor".

När jag reserverar en bok, ser jag inte längre vilken köplats jag har. Varför?

Vi använder oss av en gemensam reservationskö för alla bibliotek. Det innebär att när du reserverar ett media köar du inte bara på ett bibliotek utan på alla bibliotek i Halmstad kommun. Du köar alltså på alla exemplar. Är du först i kön får du det först inkommande exemplaret oavsett vilket bibliotek det kommer in på. Detta gör att du kommer få boken betydligt snabbare än tidigare.

Vi har valt att inte visa antalet reservationer vid reservationstillfället, eftersom den siffran blir missvisande när man köar på alla exemplar samtidigt. Kö-platsen visas dock korrekt under "Mina sidor". 

Kan jag själv ändra mina adress-, telefon och e-postuppgifter under Mina sidor?

Ja, du kan själv ändra adress, telefonnummer och e-postadress under "Mina uppgifter" som du hittar när du är inloggad på "Mina sidor".

Varför kan jag inte längre logga in under "Mina sidor" med mitt personnummer?

Det kan du, men du måste skriva in ditt personnummer enligt följande: ÅÅMMDDNNNN, dvs utan angivet århundrade och utan bindestreck.

Jag kan plötsligt inte längre logga in under "Mina sidor". Vad kan det bero på?

Det kan bero på att ditt lånekorts giltighetstid har förfallit. Lånekortet är giltigt i tre år och därefter spärras det. När vi kontrollerat adress- och e-postupppgifter förlängs giltighetstiden. Har giltighetstiden gått ut kontaktar du biblioteket på e-post eller telefon.

Jag vill lämna tillbaka en bok men mitt lokala bibliotek är stängt. Finns det bokinkast eller kan jag lämna någon annanstans?

Ja, ett fåtal bibliotek har bokinkast men tiderna varierar, se respektive bibliotek. Du kan dock lämna tillbaks boken på vilket bibliotek som helst inom Biblioteken i Halmstad under ordinarie öppettider.

Ni har inte den titel som jag efterfrågar. Vad kan jag göra?

Du kan lämna ett inköpsförslag eller beställa ett fjärrlån, där vi ser om vi kan låna in titeln från ett annat bibliotek.

Borrowing regulations in other languages

For borrowing regulations in other languages - please use "Translate" at the top of the web page.

E-böcker

Hur många e-böcker får jag låna?

Du kan ha max sex stycken e-ljudbokslån/e-bokslån samtidigt. Lånetiden är 28 dagar, när lånetiden gått ut kan du ladda ner sex nya e-böcker/strömma sex nya e-ljudböcker.

Hur länge får jag låna en e-bok?

Lånetiden på en e-bok är 28 dagar. När lånetiden gått ut avregistreras lånet automatiskt från ”Mina sidor”. Du kan då ta bort boken från enheten.

Kan jag låna om en e-bok?

Nej du kan inte låna om en e-bok. När lånetiden gått ut, d.v.s. efter 28 dagar, kan du ladda ner boken på nytt.

Kan jag lämna tillbaks en e-bok i förtid?

Nej du kan inte lämna tillbaks en e-bok i förtid. Du kan ta bort boken från din enhet när du läst klart den, men boken finns kvar under ”Mina sidor” tills lånetiden gått ut. Läser du samma bok på flera enheter så tänk på att inte ta bort boken förrän du är klar på alla enheter. Tar du bort boken från en enhet försvinner den nämligen från samtliga enheter.

Jag lånade en titel och hann inte läsa klart den. När jag skulle ladda ner boken igen hittade jag den inte?

En e-bok kan kosta upp mot 130kr per nedladdning. Biblioteken i Halmstad har satt 20kr som gräns. Det innebär att böcker som kostar mer än 20kr inte finns tillgängliga för nedladdning. Höjs priset på en bok går boken därför inte längre att ladda ner. Förlagen bestämmer dessutom själva vilka böcker som ska vara tillgängliga för biblioteken att ladda ner. En bok som fanns tillgänglig förra veckan kanske inte finns tillgänglig denna vecka.

Jag har laddat ner en e-bok, men kan inte öppna den? Varför?

För att kunna läsa en e-bok måste du ha en ett e-boksläsarprogram installerat på din enhet. Vilket program du behöver kan du läsa mer om under E-böcker och e-ljudböcker.

Adobe-ID

För att läsa en e-bok behöver du oftast ha ett Adobe ID - som används för kopieringsskyddet på böckerna. Skapa ett Adobe ID på Adobes webbplats.

Tänk på att Adobe emellanåt uppdaterar sitt användaravtal och att du då kan behöva logga in på Adobes webbplats för att godkänna det nya avtalet.

Har du en e-boksläsare som är kopplad till ett Adobe ID så kan problemet med att öppna e-böcker även vara kopplat till webbläsaren. Har du en iPad eller iPhone ska du använda webbläsaren Safari när du laddar ner boken.

Jag har laddat ner en e-bok, men när jag ska öppna den i Adobe Digital Editions får jag upp meddelandet: "Error! Check activation." Vad gör jag?

Detta betyder att du måste aktivera/auktorisera din dator med ditt Adobe ID igen. Klicka Ctrl+Shift+D så att du får upp en ruta där det står "Are you sure you want to deauthorize this computer? If you have protected items in your Digital Editions library, they may no longer be readable." Klicka "Deauthorize/Deactivate". När detta är klart kommer du att behöva starta om Adobe Digital Editions och logga in med ditt Adobe ID igen. Därefter måste du hämta boken från "Dina lån" på bibliotekens webbplats igen. När detta är gjort ska det äntligen gå att öppna boken. Trevlig läsning!

Det fungerar inte att ladda ner e-böcker. Varför?

Om det inte fungerar att ladda ner e-böcker eller e-ljudböcker så kan det bero på att något är avvikande på ditt lånekort. Exempel på detta kan vara att:

  • Giltighetstiden på ditt lånekort har gått ut.
  • Du har använt fel pinkod.
  • Ditt lånekort är spärrat på grund av en skuld eller faktura.

För att testa om det är något av detta som ställer till det kan du logga in under "Mina sidor" på vår webbplats. Kommer du in? Då är det inte ditt lånekort som krånglar.

  • Det kan också vara så att du redan förbrukat max antal lån för perioden.

Att det inte fungerar att ladda ner kan även bero på följande:

Biblioteken i Halmstads nedladdningar för månaden är slut eller det är något tillfälligt fel nedladdningstjänsten.  Vid frågor maila bibliotek@halmstad.se

Strömmande film

Det fungerar inte att strömma filmen. Varför?

Om det inte fungerar att strömma filmen så kan det bero på att något är avvikande på ditt lånekort. Exempel på detta kan vara att:

  • Giltighetstiden på ditt lånekort har gått ut.
  • Du har använt fel pinkod.
  • Ditt lånekort är spärrat på grund av en skuld eller faktura.
  • Du är för ung för att hyra filmen (Cineasterna har åldersgränserna barntillåten, 7 år, 11 år och 15 år).

För att testa om det är något av detta som ställer till det kan du logga in under "Mina sidor" på vår webbplats. Kommer du in? Då är det inte pinkod eller giltighetstid som krånglar. Under ”Mina sidor ” kan du även se om det ligger en skuld på lånekortet som hindrar lån. När skulden är betald går det bra att låna igen.

Det kan också vara så att du redan förbrukat max antal lån för perioden (2 filmer/vecka).

Att det inte fungerar att strömma filmen kan även bero på att Biblioteken i Halmstads pott för månaden är slut eller det är något tillfälligt fel tjänsten.

Vid ytterligare frågor maila bibliotek@halmstad.se. Det går också bra att besöka Ord- och bildverkstaden på Stadsbiblioteket.

Kan jag strömma filmerna via Chromecast?

Cast-knappen i ChromecastJa. Chromecast fungerar för närvarande endast på Android-enheter och datorer med webbläsaren Google Chrome. Klicka på Cast-knappen som visas efter att du har valt en film och loggat in med ditt lånekortsnummer och pinkod.

Kan jag strömma filmerna via AppleTV?

Airplay-symbolen i AppleTVJa. Starta webbläsaren på din iPhone eller iPad. Tryck på AirPlay-symbolen för att spela upp på en större skärm. Om AirPlay-symbolen inte visas, tryck på AirPlay-dubblering.

Jag vill veta mer om strömmande film-tjänsten Cineasterna.

Läs gärna Cineasternas vanliga frågor och svar.

Söka

Vilka databaser kan jag nå hemifrån?

Se en förteckning på sidan Databaser hemifrån.

Har ni några artikeldatabaser?

Ja, vi har två artikeldatabaser: Retriever Research och Artikelsök. Läs mer om dessa på sidan Databaser.

Hur söker jag stipendier och fonder?

Stipendier och fonder söker du enklast i databasen Global Grant som du kan läsa om på sidan Databaser.

Bibliotekets webbplats ser konstig ut när jag använder mig av Internet Explorer. Varför och hur kan jag lösa det?

I vissa versioner av Internet Explorer kan vår webbplats se konstig ut. Om så är fallet klicka då bort den så kallade kompatibilitetsvyn. Läs mer på Söka på webbplatsen

Fråga

Jag vill ge beröm/kritik/förslag, vart ska jag skicka det?

Använd formuläret Lämna en synpunkt på Halmstad kommuns webbplats.

Jag har skickat ett e-postmeddelande till biblioteket. När kan jag förvänta mig ett svar?

Vi svarar så snart som möjligt, senast inom några arbetsdagar. Har du något akut ärende och vill ha ett snabbt svar är det bättre att ringa oss, se sidan Kontakt & öppettider för telefonnummer till respektive bibliotek.

Program & utställningar

Jag vill boka ett studierum. Hur gör jag? Vad kostar det?

Du bokar ett studierum eller lokal genom att kontakta det uthyrande biblioteket. Om du behöver betala för nyttjande av studieummet beror på vem du är och vad syftet är. Läs mer om Lokaler och studierum.

Jag vill skriva ut. Hur mycket kostar det? Kan jag skriva ut i färg?

Var du kan skriva ut i svartvitt respektive färg, samt vad det kostar hittar du på Datorer och relaterade tjänster.

Jag är musiker/skådespelare/artist och har ett program som jag vill uppträda med på biblioteken. Hur ansöker jag?

Kontakta oss per e-post så vidarebefodrar vi önskemålet till ansvarig person.

Jag vill ställa ut på biblioteken. Hur ansöker jag?

Använd formuläret Ansökan om att ställa ut.

Jag önskar att ni bjöd hit författaren/föreläsaren X, vem kontaktar jag?

Kontakta biblioteken per e-post, telefon eller genom att besöka oss, så vidarebefordrar vi önskemålet till ansvarig person.

Besöka

Jag vill fika på Stadsbiblioteket när jag besöker er. Går det?

Ja, besök gärna Bibliotekscaféet!

Jag vill boka en visning på något av Biblioteken i Halmstad. Hur gör jag?

Om du vill boka en visning eller ett studiebesök på något av våra bibliotek, kontakta då respektive bibliotek. Läs mer om Visningar och studiebesök

Relaterad information Relaterad information