Hoppa till innehåll
Du är här: Du är här:

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

 

Talböcker

Talböcker är inläsningar av tryckta böcker. Talböcker framställs i DAISY-format vilket gör att det går att bläddra i dem, söka och sätta bokmärken och att de oftast ryms på en cd-romskiva. Talböcker får bara lånas av den som har ett läshandikapp.

Att låna talböcker

Rätt att låna talböcker har personer med:

  • synskada
  • rörelsehinder
  • utvecklingsstörning
  • läs- och skrivsvårigheter
  • hörselskada (för hörselträning)
  • tillfälligt läshandikapp
  • kognitiva funktionsnedsättningar (till exempel traumatiska hjärnskador, afasi, autism, ADHD/DAMP, demenssjukdomar, whiplashskador och psykiska funktionshinder)
  • samt konvalescenter

Kan du inte ta dig till biblioteket kan du få böckerna hemsända gratis med posten. Om du vill låna talböcker vänder du dig till oss på biblioteket.

Talböcker

Att läsa DAISY-böcker

DAISY-spelare

En DAISY-bok läses i en särskild DAISY-spelare. Det ryms cirka 50 timmars inläsning på en cd-romskiva.

Man kan enkelt bläddra mellan bokens kapitel och hoppa direkt till önskat ställe, söka efter sidnummer och sätta egna bokmärken.

På Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) finns mer information om olika sätt att läsa talböcker. Läs mer om talböcker på MTM:s webbplats

Du kan få låna en DAISY-spelare av biblioteket för att testa hemma.

För den som är synskadad kan en lånad DAISY-spelare från Syncentralen vara ett alternativ. Till Syncentralen i Halmstad

Lyssna i dator

Du kan lyssna på DAISY-talböckerna i din dator. För detta behövs ett läsprogram, som kan laddas ner från MTM:s webbplats. Läs mer om Talprogram på MTM:s webbplats

Mp3-cdspelare

DAISY-skivor kan spelas i mp3-cdspelare. Spelarna finns i olika modeller och du hittar dem i vanliga elektronikaffärer. Låna gärna med en DAISY-skiva till affären och prova, så att du köper rätt spelare.

Egen nedladdning

För dig som har svårt att läsa vanliga böcker finns det talböcker. Du som vill kan själv ladda ner talböcker efter att du registrerat dig på biblioteket.

Vad är det?

Egen nedladdning är en tjänst som gör det möjligt för dig som har svårt att läsa vanliga böcker att ladda ned litteratur från MTM:s digitala bibliotek direkt till din dator.

Du kan göra det själv hemma eller med hjälp av en bibliotekarie på ditt bibliotek. På så sätt kan du komma åt mer än 85 000 talböcker när som helst på dygnet! Till kontaktuppgifter och öppettider för biblioteken i Halmstad

Hur registrerar jag mig?

Gå till ditt bibliotek och be om hjälp med att skaffa inloggningsuppgifter till MTM-katalogen, där böckerna finns.

Bibliotekspersonalen förklarar användarvillkoren och hjälper dig att fylla i all information som behövs. Användarnamn och lösenord till katalogen skickas till din e-postadress.

Avtal för dem under 18 år

Om du är under 18 år behöver din vårdnadshavare skriva under ett avtal. Om din vårdnadshavare inte kan delta vid registreringen kan kan ni skriva ut, underteckna hemma och sedan ta med till registreringen på biblioteket.Till Avtal för användning

Hur läser man talböcker på dator?

Med hjälp av ett läsprogram kan du enkelt läsa talböcker i datorn. Om talboken innehåller både text och ljud visas texten och eventuella bilder på skärmen under uppläsningen. Läs mer om hur du kan läsa talböcker på dator på Legimus.se

Hur läser man talböcker på iPhone/iPad och Android?

Legimus är MTM:s egen app för att spela upp talböcker. Appen Legimus finns för både iPhone/iPad och Android och går att installera kostnadsfrittt via Appstore och Google Play. Appen fungerar för både talböcker och talböcker med text. Den fungerar också med punktskriftsskärm. Läs mer om appen och ladda ner via denna länk (öppnas i nytt fönster).

Relaterade länkar Relaterade länkar