Hoppa till innehåll
Du är här: Du är här:

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

 
Stängda dagar på närbiblioteken

Från den 13 mars stänger Andersberg, Fyllinge, Getinge, Harplinge, Oskarström, Söndrum och Vallås bibliotek en dag i veckan. Det är en besparingsåtgärd som grundar sig i ett politiskt beslut. Här kan du läsa mer om bakgrunden och få svar på de vanligaste frågorna.

Varför ska ni stänga biblioteket en dag i veckan?

Kommunen måste spara pengar. Det är sällan positivt med besparingar, och då måste prioriteringar göras. Den här gången har politikerna gjort bedömningen att hålla stängt en dag i veckan var ett bättre alternativ än att behöva stänga ett eller flera bibliotek helt och hållet. Ambitionen är att försöka behålla en så hög kvalitet som möjligt sett till kommunen i stort. Vi vill förstås även i fortsättningen erbjuda en bra service till så många som möjligt.

Varför måste det göras besparingar på just biblioteken?

I det beslut som togs för kommunens planeringsdirektiv med budget för 2017-2019 finns många olika besparingar inom olika områden. För kulturnämndens verksamhetsområde blev det minskade driftanslaget 1 500 000 kronor och politikerna i kommunfullmäktige preciserade att besparingen skulle ske på just biblioteken. Planeringsdirektivet är ett politiskt framtaget dokument och röstades igenom av våra folkvalda politiker i juni 2016. Kulturförvaltningen har sedan under hösten arbetat för att komma fram till den bästa lösningen som påverkar servicen minst.

Vilken dag kommer biblioteket att vara stängt? Varför stänger ni just denna dag?

Stängningsdagarna skiljer sig åt mellan biblioteken. Vilka dagar som är mest populära varierar på de olika närbiblioteken. Dessa dagar har vi försökt undvika att stänga. Målet har varit att förändringen ska påverka servicen så lite som möjligt.

Hur kan 1 500 000 kr sparas på att man stänger en dag i veckan?

725 000 kr sparas genom minskade personalkostnader. Genom minskade öppettider uppstår övertalighet i personalen, vilket löses med en pågående vakans och naturlig avgång. Ytterligare 575 000 kr sparas genom att biblioteken går från fyra till tre enhetschefer. Budgeten för programverksamheten och mediainköp minskas också, vilket sparar 200 000 kronor.

Kan man lämna tillbaka böcker på ett annat bibliotek?

Det går bra att lämna böcker och media på ett annat bibliotek än det du lånat dem på. Längst upp på denna sida ser du vilka bibliotek som har öppet just nu.

Hur gör man med återlämning om ni har stängt den sista dagen för återlämning?

Antingen kan du låna om boken genom att logga in på "Mina sidor", eller så lämnar du den på ett annat bibliotek i kommunen.

Kan man söka efter böcker via webben och hämta boken/böckerna dagen efter?

Du kan söka efter böcker på webbplatsen och reservera genom att logga in på "Mina sidor". Du loggar in med ditt personnummer och PIN-kod. När boken finns att hämta skickar biblioteket ett e-postmeddelande till dig.

 

Nya öppettider från 13 mars

Beslutad stängningsdag


Andersberg:
mån, tis 10-16, ons 13-18, tors 12-16

fredag

Fyllinge:
mån, ons 14-19

torsdag

Getinge:
tis, tors 12-19, fre 10-14

måndag

Harplinge:
mån, tors 14-19, tis 10-13

fredag

Oskarström:
mån, tors 10-19, fre, lör 10-14

tisdag


Simlångsdalen: tis, tors 14-19

- (påverkas inte)


Stadsbiblioteket: mån-tors 8-20, fre 8-18, lör 10-16,
sön 12-16 (söndagstängt juni-aug)

- (påverkas inte)

Söndrum:
tis,tors 10-19, ons 12-19, fre 10-16, lör 10-14

måndag


Vallås:
mån, tis 10-19, ons 12-19, fre 10-16, lör 10-14

torsdag