Hoppa till innehåll

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

 

OBV: Ord- och Bildverkstaden

Vill du redigera dina bilder på datorn eller är du nyfiken på hur man laddar ner appar till din smartphone eller din surfplatta?

I Ord- och Bildverkstaden (OBV) på Stadsbiblioteket (entréplan) finns tre datorer utrustade med olika program. Under vissa tider finns det även utbildad personal på plats som hjälper dig att komma igång och ger tips.


Handledning

HJÄLP! Att använda din dator, surfplatta eller smartphone.

Vägrar din dator göra som du vill? Behöver du lite hjälp att få håll på den nya mobilen? Vi försöker gärna hjälpa dig över tröskeln, så du kan ta dig vidare på egen hand.

OBV har öppet under Stadsbibliotekets ordinarie öppettider och är bemannat med utbildad personal under särskilda tider. Se våra öppettider.

Du når oss på bibliotek@halmstad.se eller 035-13 94 88


Hjälpmedel

eMedborgaren

Halmstad kommun har i en stor satsning för invånarnas digitala delaktighet köpt in utbildningspaketet eMedborgaren. Du jobbar vid datorn i din egen takt. Du lär dig behärska webbläsare och e-post och bygger upp färdigheter som att handla på internet och utföra bankärenden. Moderna begrepp som blogg, wiki och rss blir du väl införstådd med, liksom säkerhetsrisker som virus och spam.

En utmärkt väg till ett kunnigare och säkrare internetliv. Välkommen att hämta ditt gratisexemplar på biblioteket! Registrering.

Böcker om datorer, program, kommunikation, bildbehandling mm

Finns på övre plan, avd Pu.


Programvaror i OBV

  • Photoshop (bildbehandlingsprogram)
  • Illustrator (illustrationsprogram)
  • InDesign (layoutprogram)
  • Scanner i OBV för dokument och bilder. Följ instruktionen på locket.

Alternativa verktyg

I OBV finns även en anpassad dator med alternativa verktyg som:

  • Talsyntes (Jaws)
  • Förstoringsprogram (Zoomtext)
  • Talstöd (ViTal)
  • Rättstavningsprogram (Stava Rex)
  • Rättstavningsprogram på engelska (SpellRight)

Du som är elev i Halmstads kommuns grundskolor har tillgång till olika alternativa verktyg.


Talböcker

Du som har svårt att läsa vanliga böcker kan låna talböcker. De finns både på DAISY-skivor och för egen nedladdning i ett digitalt bibliotek.

Vill du ladda ner talböcker behöver du registrera dig. Hos oss kan du få inloggningsuppgifter. Vi kan även hjälpa dig med att komma igång med din nedladdning. Här hittar du instruktionsfilmer för hur du laddar ner talböcker.

I OBV kan vi också hjälpa dig föra över talböcker från en DAISY-skiva till ett USB-minne eller minneskort till din DAISY-spelare.


E-böcker

I verkstaden kan du få hjälp med att komma igång med nedladdning av e-böcker.


 

Facebook