För föräldrar

Biblio-användare kan uppleva vissa problem med ljudböcker om du uppdaterat din iPhone eller iPad till version 16.0.

Som förälder ska du känna dig välkommen till biblioteket och kunna hitta något för just dig och din familj.

Bibliotekskort för barn

Barn som fyllt 5 år kan få ett eget bibliotekskort. Du som vårdnadshavare är ansvarig för det som lånas på kortet tills dess att ditt barn fyllt 18 år.

Biblioteksrecept

Om ditt barn har kontakt med en logoped, kan du få ett biblioteksrecept utskrivet. Bibliotekspersonalen plockar då ihop språkstimulerande material som passar ditt barns behov. Receptet hämtas sedan ut på det bibliotek du har valt.

Föräldrahyllan

På flera bibliotek finns en särskild hylla med litteratur och tidskrifter om barn och föräldraskap; graviditet, förlossning, barns utveckling, barnmat, tonårstrots och mycket annat. Denna hylla kallas för föräldrahyllan. Här kan du även få tips och inspiration inför barnkalaset, smarta inredningslösningar och beskrivningar om hur du syr egna kläder till ditt barn.

Läsa högt

Barnets språk utvecklas under högläsningen, därför är det bra att läsa högt för ditt barn. Det finns många böcker som fungerar bra att läsa tillsammans

Nybliven förälder

Biblioteken i Halmstad delar ut Barnens första bok som en välkomstgåva till det nyfödda/adopterade barnet. Boken innehåller sagor, rim, ramsor och sånger som du kan använda för att hjälpa ditt barns språkutveckling. Du får ett presentkort på BVC som du lämnar på ditt bibliotek i utbyte mot boken.

Flera bibliotek har BVC-träffar för nyblivna föräldrar där vi leker med språket, tipsar om bra böcker och samtalar om barnets tidiga språkutveckling. Bokning av grupper sker mellan BVC och det berörda biblioteket.

Språkstart Halland i Halmstad

 

Tre fantasifigurer sitter och läser tillsammans.
Logotyp för Språkstart Halland. Illustration: Stina Wirsén.

 

Familjer i Söndrum, Vallås och Getinge har under hösten 2018 och våren 2019 erbjudits hembesök när deras barn varit 6 och 11 månader gamla. Språkstartarna har tillsammans med familjerna pratat om barns språkutveckling samt överlämnat några böcker och en leksak som kan användas för att leka med språket tillsammans. Detta var en pilotstudie som Halmstads kommun genomförde i samarbete med Region Halland till och med juni 2019. Utvärdering av pilotstudien (PDF, 1,2 MB).

Språkstartarna Hanna Sandblom och Fredrik Holm svarar gärna på frågor om projektet Språkstart Halland i Halmstad.

Äppelhyllan

Alla är olika och har olika förutsättningar i livet. I Äppelhyllan finns medier för att ge ökad kunskap och förståelse om olikheter, t.ex. böcker för barn och unga om olika funktionsnedsättningar.

I Äppelhyllan hittar du även medier som går att att läsa på olika sätt, samt böcker och spel för att stimulera och stärka barns språkutveckling.