Hoppa till innehåll
Du är här: Du är här:

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

 

För föräldrar

Vi vill att du som förälder ska känna dig välkommen till biblioteket och kunna hitta något för just dig och din familj. 

Föräldrahyllan

På flera bibliotek finns en särskild hylla med litteratur och tidskrifter om barn och föräldraskap; graviditet, förlossning, barns utveckling, barnmat, tonårstrots och mycket annat. Denna hylla kallas för föräldrahyllan. Här kan du även få tips och inspiration inför barnkalaset, smarta inredningslösningar och beskrivningar om hur du syr egna kläder till ditt barn.

Program för barn

Alla bibliotek erbjuder program för barn i olika åldrar. Det kan vara teater, sagostunder, rytmikgrupper eller skapande verkstäder. På sportlov och kulturlov erbjuds särskilt program. Mer information får du på ditt närmaste bibliotek, i våra programfoldrar och under Göra i huvudmenyn.

Bild på bokens framsidaNybliven förälder

Alla bibliotek delar ut Barnens första bok som en välkomstgåva till det nyfödda/adopterade barnet. Boken innehåller sagor, rim, ramsor och sånger som du kan använda för att hjälpa ditt barns språkutveckling. Du får ett presentkort på BVC som du lämnar på ditt bibliotek i utbyte mot boken.

Flera bibliotek har BVC-träffar för nyblivna föräldrar där vi leker med språket, tipsar om bra böcker och samtalar om barnets tidiga språkutveckling. Bokning av grupper sker mellan BVC och det berörda biblioteket.

 

Lånekort

När ditt barn fyller 5 år kan hen få ett eget lånekort. Det är målsman som är ansvarig för det som lånas på det privata lånekortet. Vad som gäller för lånekort i Halmstad kan du läsa mer om här. Du kan förebereda ditt och barnets besök genom att fylla i en ansökan om lånekort. På svt.play finns en kort film om när Aron 6 år får ett eget lånekort, titta gärna på den för att förbereda barnet lite extra.

Många barn får även ett skollånekort som används vid biblioteksbesök med skolklassen. Alla 6-åringar bjuds in till sitt närmaste bibliotek eller till Bokbussen. Där får de en presentation av biblioteket på ett lekfullt sätt, ofta tillsammans med en sagostund. Vid det tillfället får de också Barnens andra bok som gåva.   

Äppelhyllan

På flera bibliotek finns Äppelhyllan med böcker, filmer, dataspel och information för barn och unga med funktionsnedsättning eller lässvårigheter. Här kan du också låna talböcker inlästa på Daisy-skiva och särskilda spelare till dem.
I väskorna från Språkkedjan finns pedagogiskt lekmaterial och böcker till hjälp att träna små barns språk- och talutveckling. Logopeden kan ge råd och på biblioteket kan du låna lämplig väska.

Biblioteksrecept

Om ditt barn har kontakt med en logoped, kan du få ett biblioteksrecept utskrivet. Bibliotekspersonalen plockar då ihop språkstimulerande material som passar ditt barns behov. Receptet hämtas sedan ut på det bibliotek du har valt.

Språkstart Halland i Halmstad

Illustration: Stina WirsénFamiljer i Söndrum, Vallås och Getinge erbjuds just nu hembesök när deras barn är 6 och 11 månader. Vi pratar om ditt barns språkutveckling samt överlämnar några böcker och en leksak som kan användas för att leka med språket tillsammans. Detta är en pilotstudie som Halmstads kommun genomför i samarbete med Region Halland till och med juni 2019.

Språkstartarna Hanna Sandblom och Fredrik Holm svarar gärna på frågor om projektet Språkstart Halland i Halmstad.