X

E-böcker och e-ljudböcker

ebok

På denna sida har vi samlat information om hur du lånar e-böcker och e-ljudböcker. Här hittar du även listor med nyinlagda e-böcker, samt populära e-böcker just nu.

Har du frågor om e-böcker eller e-ljudböcker? Till vanliga frågor om e-böcker.

Nyinlagda e-böcker
Author: Rudberg, Denise
Author: Rehnberg, Hugo
Author: Hellberg, Björn
Author: Eldestrand, Elin
Author: Wennström, Johan
Populärt just nu
Author: Adler-Olsen, Jussi
Author: Jacobsen, Leif
Author: Nesbø, Jo
Author: Olaisen, Per
Author: Meyer, Deon
Author: Roberts, Nora
Author: Janson Borglund, Tove

E-böcker

En e-bok kan du läsa på din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Du kan låna två e-böcker per vecka. Lånetiden på en e-bok är 28 dagar. När lånetiden gått ut avregistreras lånet automatiskt från dina lån och du kan ta bort boken från din platta. Du kan inte lämna tillbaks en e-bok i förtid. Har du inte hunnit läsa klart boken kan du låna den igen när lånetiden gått ut.

Mobila enheter

Komma igång med e-böcker

Du lånar e-böcker på vår webbplats med ditt lånekort och pinkod.

För att kunna läsa en e-bok behöver du ladda ner ett e-boksläsarprogram. Programmen är gratis och vilket program du bör välja beror på vilken typ av enhet du vill läsa e-boken på.

Oftast behöver du också ha ett Adobe-ID - som används för kopieringsskyddet på böckerna. Skapa ett Adobe-ID på Adobes webbplats

Så här lånar du e-böcker

För att låna e-böcker och e-ljudböcker gör du följande:

• Logga in under mina lån på vår webbplats.
  • Sök på författare, titel eller ämne i sökfältet.
  • När du kommer till träfflistan - välj "E-bok" under Sökfasetter – Medietyp till vänster. (Om inte ”e-bok” finns angivet, så finns inte titeln som e-bok).
  • Klicka på e-bokens titel för att öppna katalogposten.
  • När katalogposten öppnas, väljer du EPUB (offline) till höger i bild.
  • Klicka på länken för att låna!

Vill du se en instruktionsfilm över hur man gör? Till Hur lånar man e-böcker

E-ljudböcker

En e-ljudbok eller strömmande ljudbok är en ljudbok som spelas upp via nätet. Du måste därför vara uppkopplad på internet för att kunna lyssna på boken.

Du kan lyssna på strömmande ljudböcker på din dator, smartphone eller surfplatta. Dock är böckerna fortfarande i flash-format, så du behöver använda en webbläsare som stödjer detta. Elib rekommenderar:

• För iPad/iPhone: Antingen Puffin Web Browser eller Photon Flashfox
  • För Android: Antingen Puffin eller Flashfox.

Notera att dessa är webbläsare. Du måste alltså använda dem som just webbläsare och surfa in på bibliotekets sida med exempelvis Puffin.

Fria e-böcker på nätet

Det finns många sajter som erbjuder gratis e-böcker och e-ljudböcker. På dessa kan man hitta både skön- och facklitteratur, samt böcker för barn, ungdom och vuxna på många olika språk. Nedan hittar du några av dessa fria källor.

Litteraturbanken Laddaner.nu

Project Gutenberg Project Runeberg

Läs en bok Dramawebben

Librivox International Children´s Digital Library

Norrköpings stadsbibliotek ManyBooks.net

Bookboon.com Wikibooks

Kulturförvaltningen

Biblioteken i Halmstad
bibliotek@halmstad.se

Till Barn och ungdomssidorna.