Alla kan inte läsa tryckt text men detta är inget hinder för att kunna få läsa. Istället kan du läsa med öronen, fingrar och med hjälp av tecken. I bibliotekens Äppelhyllor hittar du medier som ger dig möjlighet att läsa på ditt sätt.

Äppelhyllans symbol. SYNTOLKNING: Ett tecknat rött äpple med ögon och glad mun.

Läsa med öronen - bok och DAISY eller Legimus

Talböcker framställs i ett speciellt format som kallas för DAISY. Det finns kapitelböcker med mp3-skiva kallade bok och DAISY (Talbok). Du kan både lyssna och följa med i boken. Böckerna får bara användas om du har en läsnedsättning.

Vill du hellre läsa på en skärm kan du använda tjänsten Legimus.

Läsa med fingrarna - taktila bilderböcker

Taktila bilderböcker kan du läsa med fingrarna. Böckerna innehåller text i punktskrift och bilder att känna på. Bilderna kan vara av tyg eller annat material. Dessa böcker kan alla låna.

Läsa med hjälp av tecken - berättelser på teckenspråk (DVD)

Berättelser på Teckenspråk (DVD) är filmer med böcker på teckenspråk. Filmerna är gratis att låna.

Läsa med hjälp av tecken - berättelser med TAKK

Berättelser med TAKK är bilderböcker och småbarnsböcker med text och teckenbilder i. På bilden visas hur du gör tecknet. Dessa kallas för kompletterande tecken. Dessa böcker kan alla låna.

Vill du veta mer?

Prata med personalen på biblioteken för att få hjälp.

Mina sidor