Det finns många tankar hos barn, unga och vuxna kring vad som händer i omvärlden just nu.
Längre ned på sidan finner du boktips om krig, flykt och motstånd för barn och unga, boktips på temat röster från och om Ukraina samt böcker om källkritik.
På kommunens webbplats finner du information och länkar som kan komma till nytta i samband med konflikten i Europa.
Källkritik på internet
Just nu sprids mycket infomation på internet och sociala medier. Därför är det extra viktigt att du är källkritisk och inte sprider rykten eller sådant som kanske inte stämmer. Källkritik är en metod för att bedöma hur äkta eller trovärdig information eller en källa är. Det handlar om att avgöra om text, bild, eller video på internet är sann eller falsk. Det handlar också om att vara medveten om att olika källor har olika syften.
- På Internetstiftelsens sida Internetkunskap kan du lära dig mer om vad källkritik är.
- Internetstiftelsen har även en artikel som förklarar mer ingående om vad källkritik innebär, och dessutom en checklista som du kan följa för att ta reda på om informationen är trovärdig.
- På Krisinformation.se kan du lära dig om hur du ska agera på sociala medier vid en kris.
Resurser för ukrainska flyktingar
- Natur & Kultur har med tillstånd och i samarbete med det ukrainska läromedelsförlaget Ranok Publishing House samlat ett urval av de viktigaste läromedlen för elever i grundskolan Ukrainska läromedel - Natur & Kultur (nok.se) Läromedlen kommer som pdf-filer. De är kostnadsfria att ladda ner och använda.
- Polyglutt och Polylino skola har öppnat sina tjänster för ukrainska flyktingar att använda gratis i Sverige.