Högläsningstips i Bubblan

Personalen väljer och vrakar bland sina favoritböcker och tipsar till just dig som längtar efter en bra bok.

Catarina läser ur Ester Tagg och den flygande holländaren

Ester Tagg och den flygande holländaren av Linn Åslund: illustrerad av Rebecka Helmerson och utgiven av Rabén och Sjögren. Det enda som Ester har kvar efter sina föräldrar är något som Ester tror är en skattkarta. Nu ser hon att skeppet i tidningen är identiskt med det skepp som finns på hennes karta. Kan det vara så att hennes föräldrar finns på Den flygande holländaren? Kosta vad det kosta vill, Ester måste ta sig till skeppet även om det innebär att hon tvingas rymma från Silverskedens barnhem.

Fler högläsningstips

Hanna läser och tecknar En tiger i trädgården.

En tiger i trädgården av Lizzy Stewart, utgiven av Känguru 2016. Nora tycker inte att det finns något att göra hemma hos sin mormor. Då berättar mormor att hon tyckte att hon såg en TIGER i trädgården innan… Undrar vad Nora mer hittar i mormors trädgård? Bibliotekarien Hanna läser bilderboken och använder TAKK (tecken som alternativ och kompletterande kommunikation).

Jessica tipsar om När Åkes mamma glömde bort.

När Åkes mamma glömde bort av Pija Lindenbaum, utgiven 2005 av Rabén & Sjögren. Hur ser din morgon ut? Är den lika kaosig som för Åke och hans mamma? I så fall kanske du vill höra om när morgonen förvandlas till ett äventyr och Åkes mamma bokstavligen förvandlas till en slags krokodil och har glömt hur man är mamma. Denna bilderbokspärla vill bibliotekarien Jessica tipsa om. Lyssna på när Jessica läser ur början av boken. Fler berättelser av Pija Lindenbaum.

Gertrud berättar och läser i Malamander

Malamander av Thomas Taylor. Det är den första delen i en trilogi. Den fantasifulla äventyrsboken passar för högläsning för läsare 8-12 år. Ibland väljer böckerna sina läsare och då är det inte du som väljer dem. I boken finns ett biblioapotek och på en hylla står boken Malamander och väntar på sin läsare, en fråga på liv och död. Herbert ansvarar för hittegodsexpeditionen på Hotell Pärlbåten i den lilla engelska kuststaden. Går man längst upp i hotellet kan man se ut på de vindlande gränderna, den långa piren, de vassa klipporna och längst bort ligger vraket Leviathan. En dag dyker en flicka upp och hack i hälarna har hon en fruktansvärd sjöman – det blir början på många äventyr.

Annika läser ur Kompisen blir arg av Moni Nilsson.

Ibland blir man arg, jättearg. Man vill skrika, man vill slåss, alla är dumma. Bibliotekarien Annika läser ur Kompisen blir arg av Moni Nilsson nyutgiven av En bok för alla 2015. Kompisen blir så arg och ledsen när han inte får vara med och leka. Det känns som han ska brinna upp! Vad ska man göra när känslorna blir så starka.

Lyssna till när Karolina tipsar om ”Fiskaren och hans hustru”.

Sagor sagor sagor. Kan man få nog av sagor? Här tipsar Karolina om en folksaga som Bröderna Grimm bearbetat: ”Fiskaren och hans hustru”. Fredrik är fiskaren men även en musikant som sjunger och spelar en Alice Tegnér sång: ”Lilla Lasse”.

583101
E-bok:Ester Tagg och den flygande holländaren:2018 E-bok
Av: Åslund, Linn
Medietyp: E-bok
539192
Bok:Ester Tagg och den flygande holländaren:2018:Första upplagan 2018 Bok
Av: Åslund, Linn
Medietyp: Bok
565596
Bok:Ester Tagg och Sjöormens öga:2019:Första upplagan Bok
Av: Åslund, Linn
Medietyp: Bok
597282
E-bok:Ester Tagg och Sjöormens öga E-bok
Av: Åslund, Linn
Medietyp: E-bok
615467
E-bok:Ester Tagg och Tistelgorms hemlighet:2019 E-bok
Av: Åslund, Linn
Medietyp: E-bok
586283
Bok:Ester Tagg och Tistelgorms hemlighet:2019 Bok
Av: Åslund, Linn
Medietyp: Bok

Translate