Hoppa till innehåll

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

 
Teckenspråkets dag

Bild på uppsträckta händerDen 14 maj varje år infaller Teckenspråkets dag. På biblioteken i Halmstad vill vi uppmärksamma Teckenspråkets dag genom att ge lite tips på bra informationssidor, böcker, appar och TV-program som på något sätt lyfter det svenska teckenspråket.


Fem frågor till teckenspråkstolken Tommy Krångh

Vem kommer inte ihåg melodifestivalen 2015? Måns Zelmerlöw drog hem skrällsegern med bidraget Heroes, samtidigt som en ny stjärna började lysa på vår mediehimmel. Vem tänker vi på? Jo Tommy Krångh så klart! Teckenspråkstolkaren som med sina fantastiska och rytmiska gestaltningar gav extra färg åt mello 2015.

Men hur är det egentligen att andas och arbeta med teckenspråk? För att stilla nyfikenheten har vi varit i kontakt med Tommy och ställt fem frågor till honom:

1. Vad är det som fascinerar dig mest med teckenspråkets värld? Vad finns det för begränsningar? Vad finns det för möjligheter?

2. Är det utmanande att arbeta som teckenspråkstolk?

3. Biblioteken i Halmstad uppmärksammar Teckenspråkets dag. På vilket sätt kan en sådan dag få betydelse tror du?

4. Hur mycket och på vilket sätt kan man lägga personlighet i språket? Kan man tala med dialekt?

5. Har du något nytt spännande projekt på gång?


Nyfiken på vad han svarade? Titta på filmen så får du se vad han hade att säga:


Fakta om teckenspråk:


Boktips:

Bild på omslagen

Böckerna om Linus av Ann Gomér är en ungdomsserie försedd med TAKK. Det finns just nu fem olika titlar som handlar om 15-årige Linus som har Downs syndrom. Linus funktionsnedsättning hindrar honom inte från att ha en väldigt aktiv fritid. I böckerna får vi bland annat läsa om när han börjar rida, när han spelar fotboll, bowlar och sjunger karaoke. Samtliga böcker om Linus finns att låna på biblioteket.

Bild på boken I boken Seger: en dövhistorisk seriebok berättar författaren Viktor Jäderlund om viktiga händelser i Sverige och världen som på olika sätt påverkar de dövas liv. En bra och viktig bok om de dövas rätt till sitt eget språk. Läs mer om boken här.

Barnbokskatalogen har boktips på teckenspråk. Klicka på avancerad sökning under sökrutan och kryssa i Boktips på teckenspråk.

På Biblioteken i Halmstad kan du låna fler barnböcker på teckenspråk.

 


TV-program:

På SVT:s webbplats Nyhetstecken visas nyheter på teckenspråk.

Lilla Aktuellt Teckenspråk  är ett nyhetsprogram för mellanstadieelever på teckenspråk. Sänds på fredagar under skolterminerna i Barnkanalen.


App-tips:

Svenskt teckenspråkslexikon

Teckenspråksappar på Pappasappar.se


Podd:

Teckenpodden vill ge oss andra vinklar, nya tankar och uppfriskande funderingar när det gäller tecken och att teckna. Innehåller videoavsnitt på olika teman.