Källkritik och källtillit

Vad är sant? Vad är falskt? Vilken information kan jag lita på?

Idag möts vi av mer information och intryck än någonsin. Det är svårt att hantera och sålla. Hur ska jag veta vad jag kan lita på? Vi kan kommentera och dela information på en sekund men hinner vi lika snabbt faktakolla det vi skrev eller skickade?

Källkritik handlar om att avgöra vad som är trovärdigt och att kunna ifrågasätta det vi läser. Det handlar om att avgöra om text, bild, eller video på internet är sann eller falsk. Det handlar också om att vara medveten om att olika källor har olika syften.

För att avgöra om något är sant behöver vi också ha källtillit. Det vill säga ha en rimligt förtroende för tillförlitliga källor. Men vilka källor kan vi lita på?

Det finns gott om material på nätet i här frågorna. Givetvis kan du även låna böcker på biblioteken om källkritik och källtillit.

Texter och kurser om källkritik och källtillit

Internetstiftelsen är en oberoende organisation som verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället.

Krisinformation är en webbplats för samlad krisinformation från Sveriges myndigheter.

Digiteket
Plattform för digital fortbildning och inspiration. Främst riktad till bibliotekspersonal men är tillgänglig för alla.

Statens medieråds kunskapsbank i källkritik

Mikoteket
Fortbildning inom Medie- och informationskunnighet (MIK), som till en början utvecklats för Stockholms stadsbibliotek.

Källkritik på UR Play

Källkritikbyrån
Ett projekt för att hjälpa människor att bli självsäkra och medvetna nätanvändare och drivs av Åsa Larsson, Linnéa Jonjons och Jack Werner som tidigare drivit Viralgranskaren.

Hur var det på nätet idag? - Surfa Lugnt
Arbetar för att höja vuxnas kunskap om barns och ungas vardag på Internet.

I medielandskapet finns både seriösa och oseriösa aktörer. En seriös medieaktör känns igen på att de följer särskilda publicitetsregler och pressetik. Känner du dig kränkt eller tror att något i media bryter mot gällande regler kan du anmäla det till Granskningsnämnden för radio- och tv eller Allmänhetens Medieombudsman (föredetta Pressombudsmannen).

Poddar att lyssna på om du vill veta mer om nätet

Medieborgarpodden
Ta del av en podcast producerad av Statens medieråd om livet på nätet med fokus på medie- och informationskunnighet. Är du nyfiken på källkritik, vad vilseledande nyheter och information är för något, relationer online samt demokrati och upphovsrätt då är detta podden för dig! Programledare är Helena Dal.

Internetpodden
Vad händer på internet? Ta del av en podcast av Internetstiftelsen där du ges möjlighet att få ny förståelse, mer kunskap och bättre koll på nätet.

Dumma frågor om internet
Finns det dumma frågor? Nej! Låt oss undersöka tillsammans! Vad har du alltid undrat om nätet, men aldrig vågat fråga? Podcasten Dumma frågor om internet är skapad av Måns och Jannike från Internetstiftelsen. De lyfter allt ifrån att förklara bland fenomen, memes och förkortningar på nätet till hur Swish-, mobilt BankID- och molnet fungerar. Några av de öppna frågor som finns i podcasten är även vad TikTok-, nättroll-, 5G-, Darknet- och vad Cookie innebär samt vem som kan se bilder som en lägger upp på nätet till vem som uppfann internet egentligen?

Bli Säker-podden
Ta del av Bli Säker-podden varje fredagsmorgen tillsammans med Karl Emil Nikka och Tess Hamark. De samtalar om de senaste säkerhetsnyheterna och svarar på dina lyssnarfrågor. Vad bör vi exempelvis tänka på när vi väljer videokonferenstjänst eller anordnar webbaserade möten? Hur säkerhetskopierar du dina filer? Vad bör du som jobbar hemifrån tänka på för att hålla dig IT-säker? Är öppen källkod säkrare än stängd och hur kommer utvecklingen av robotar påverka IT-säkerheten?

Digitalsamtal
Podcasten Digitalsamtal av Anders Thoresson, journalist som skrivit om it-utvecklingen sedan 1999 (först som anställd på Ny Teknik och från 2006 som frilans), sätter teknikutvecklingen i ett samhällsperspektiv. Thoresson är även föreläsare samt har skrivit flera Internetguider på uppdrag av IIS, Internetstiftelsen.

Böcker om källkritik och källtillit

308905
Av: Eskilsson, Ulf
589648
Av: Thurén, Torsten
375563
Av: Alexanderson, Kristina
393683
Av: Alexanderson, Kristina
599600
Av: Dopping, Staffan
629614
Av: Larsson, Åsa
536131
Av: Larsson, Åsa
290156
Av: Thurén, Torsten
380964
Av: Eriksson, Lars Torsten