Hoppa till innehåll

X

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

 
Hela Halland läser 2017

Bild på bokomslagen

I februari går startskottet för Hela Halland läser 2017 – den stora bokcirkeln för lässugna hallänningar. Denna gång är temat utanförskap.

För vad sorg och smärta av författaren Thom Lundberg har valts ut som huvudbok för vuxna i Hela Halland läser. Huvudbok för barn och unga är 5768 visningar på Youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson.

Det blir fjärde gången Hela Halland läser arrangeras och precis som sist blir det en mängd aktiviteter på biblioteken i Halland.

Hela Halland läser arrangeras av Hallandsposten/Hallands Nyheter och Kultur i Halland - Regionbibliotek, tillsammans med de halländska kommunerna. Läs mer om Hela Halland läser på Region Halland. Du kan också gå med i gruppen Hela Halland läser på Facebook.


Aktiviteter i Halmstad

Talboksläsecirkel: ”För vad sorg och smärta” av Thom Lundberg

Dag: Måndag 27/2 14.00–15.30
Plats: Stadsbiblioteket, Elsarummet
Entré: Fri entré. Föranmälan 035-13 71 44 eller bibliotek@halmstad.se

Vi läser och diskuterar boken: handlingen, berättartekniken och inläsarens betydelse. Obs endast öppen för talboksläsare! Cirkelledare Elisabeth Skog, bibliotekarie Halmstads stadsbibliotek och Cecilia Björkén-Nyberg docent Högskolan Halmstad.


Engångsläsecirkel: För vad sorg och smärta 

Dag: Torsdag 2/3 18.30–20.00
Plats: Stadsbiblioteket, Elsarummet
Entré: Fri entré. Föranmälan 035-13 71 81 

Vi läser och diskuterar boken: handlingen och berättartekniken. Cirkelledare Elisabeth Skog, bibliotekarie Halmstads stadsbibliotek och Cecilia Björkén-Nyberg, docent Högskolan Halmstad.


Digital fotoutställning på temat utanförskap

4/3 – 25/3 Söndrums bibliotek


Bokfika med högläsning

Dag: Tisdag 7/3
Tid: 14.00 -15.00
Plats: Söndrums bibliotek
Entré: Fri entré. Föranmälan 035-13 85 40 eller sondrums.bibliotek@halmstad.se

Vi läser tillsammans valda delar ur Thom Lundbergs bok För vad sorg och smärta och diskuterar sedan innehållet och temat utanförskap över en kopp kaffe. Biblioteket bjuder på fika.


Skriv och tävla med novell!

Dag: Onsdag 8/2, 15/2 och 1/3
Tid: 17.00–19.15
Plats: Stadsbiblioteket
Entré: Fri entré. Föranmälan 035‑13 71 81

Hur skriver man en bra novell? Få tips om hur du gör ett vinnande bidrag till novelltävlingen under Hela Halland läser. För dig 10-20 år. Ledare: Camilla Jönsson.


Bild på Thom LundbergFörfattarbesök med live poddinspelning: Thom Lundberg 

Dag: Torsdag 9/3
Tid: 18.30–19.30
Plats: Stadsbiblioteket, Nissanscenen
Entré: Fri entré.

Huvudboken i Hela Halland läser 2017 är Thom Lundbergs För vad sorg och smärta. Det är en episk roman om resandefolket, en väv av berättelser och skrönor. Platsen är Sverige, utanför samhället Siltebruk vid den halländska kusten, och tiden är 1950-talets första hälft.

Samarr: Hallandsposten, Hallands Nyheter, Regionbibliotek Halland


Teater: Den stora ensamheten

Dag: Torsdag 16/3
Tid: 18.30–19.45
Plats: Stadsbiblioteket, Klarasalen
Entré: Vuxen 100 kr / Barn och ungdom upp till 25 år 50 kr. Ej förköp.

Om du vill fråga något, vem ska du fråga? Om frågorna stannar kvar inom dig och du bara kan fråga dig hur blir det då? Är vi alla ensamma? Ensamma bland andra? Själens obotliga ensamhet. Och vad har Evert Taube med detta att göra?

Medverkande och regi: Petter Held
Produktion: Teater Halland
Arrangör: Halmstads Teaterförening


Hela bibblan dansar romskt

Dag: Lördag 18/3
Tid: 13.00–16.00
Plats: Stadsbiblioteket
Entré: Fri entré

Kom och var med om en dag med färg och smittande rytmer! Skapa i färg och form och smaka på romska läckerheter. Mycket musik, lek, dans och glädje för alla åldrar. Författarna Rolf Novák-Rosengren och Anita Santesson bakom ungdomsboken ”5768 visningar på youtube” kommer på besök. Boken har vunnit Barnens romanpris och är en viktig bok om att vara rom och att tillhöra resandefolket.

Samarr: ABF Halland, Kulturverket, Kultur i Halland


Bild på Anita Santesson och Ralf NovakFörfattarbesök: Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson

Dag: Lördag 18/3
Tid: 14.00-15.00
Plats: Stadsbiblioteket, Nissanscenen
Entré: Fri entré

Boken 5768 visningar på Youtube är vinnare av Barnens romanpris 2014. Juryns motivering: "I boken om resandetjejen Rosita finns allt: Musik och skinnskallar. Mod och spänning. Talangjakter och knivar. Det är en superviktig bok."

Att sjunga är det bästa Rosita vet! Men det är mest något hon drömmer om. I vanliga fall försöker hon att inte synas, inte höras, inte märkas i skolan. Hon hör till de resande, ett folk som enligt vissa inte finns alls och som enligt andra inte är värt något. Inte lätt att stå ut i skolan då!

Trots att det finns mycket som står i vägen blir det som först verkar vara en dröm sann: Rosita repar med Lena och Nattie deras egen låt till talangjakten. Härligt att få sjunga! Men är de tillräckligt bra?

Denna bok är vinnaren i Podiums och Le Romane Nevimatas skrivartävling Att vara ung rom i dag 2013 och är nominerad till Barnens romanpris 2014.

Samarr: Hallandsposten, Hallands Nyheter, Regionbibliotek Halland, de halländska kommunerna