Tips: historiska romaner
Author: Holmberg, Bo R
X

E-böcker och e-ljudböcker

På denna webbsida har vi samlat information om hur du  lånar e-böcker och e-ljudböcker. Vi har även lagt till söktips och topplista.

Har du frågor mejla oss då gärna på bibliotek@halmstad.se.

Par med datorer

E-böcker

En e-bok kan du läsa på din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Du kan låna två e-böcker per vecka. Lånetiden på en e-bok är 28 dagar. När lånetiden gått ut avregistreras lånet automatiskt från dina lån och du kan ta bort boken från din platta. Du kan inte lämna tillbaks en e-bok i förtid. Har du inte hunnit läsa klart boken kan du låna den igen när lånetiden gått ut.

Komma igång med e-böcker

Du lånar e-böcker på vår webbplats med ditt lånekort och pinkod.

För att kunna läsa en e-bok behöver du ladda ner ett e-boksläsarprogram. Programmen är gratis och vilket program du bör välja beror på vilken typ av enhet du vill läsa e-boken på.

Oftas behöver du också ha ett Adobe-ID - som används för kopieringsskyddet på böckerna. Skapa ett Adobe-ID på Adobes webbplats

Hitta en e-bok

Du hittar e-böckerna här på vår webbplats. Sök till exempel på titel, författare eller ämnesord i sökfältet tillsammans med mediaClass:ebook. Du kan också välja E-bok bland avgränsningar/sökfasetter i sökresultatet.

E-ljudböcker

En e-ljudbok är en ljudbok som spelas upp via nätet. Du måste därför vara uppkopplad på internet för att kunna lyssna på boken.

Hitta en e-ljudbok

Du söker på e-ljudböcker med söktermen mediaClass:internet samt tex författare, titel eller ämnesord. Du kan även avgränsa din sökning genom att välja internetresurs i bibliotekskatalogens sökfasetter.

Så här lånar du e-böcker

För att låna e-böcker och e-ljudböcker gör du följande:

• Logga in under mina lån på vår webbplats.
  • Skriv in författarnamn eller titel i bibliotekskatalogens sökfält.
  • När du kommer till träfflistan - välj "E-bok" under Sökfasetter – Medietyp till vänster. (Om inte ”e-bok” finns angivet, så finns inte titeln som e-bok).
  • Klicka på e-bokens titel för att öppna katalogposten.
  • N katalogposten öppnas, väljer du EPUB (offline) till höger i bild.
  • Klicka på länken för att låna!

Vill du se en instruktionsfilm över hur man gör? Till Hur lånar man e-böcker

E-bokstopplista - december 2014

Nedan ser du de mest utlånade e-bokstitlarna i Halmstad för december 2014. Se hela topp 100 för december 2014 (PDF, uppdateras ej)

1.

Visning pågår

Sarenbrant, Sofie

Fria e-böcker på nätet

Det finns många sajter som erbjuder gratis e-böcker och e-ljudböcker. På dessa kan man hitta både skön- och facklitteratur, samt böcker för barn, ungdom och vuxna på många olika språk. Nedan hittar du några av dessa fria källor.

Litteraturbanken Laddaner.nu

Project Gutenberg Project Runeberg

Läs en bok Dramawebben

Librivox International Children´s Digital Library

Norrköpings stadsbibliotek ManyBooks.net

Bookboon.com Wikibooks

Kulturförvaltningen

Biblioteken i Halmstad
bibliotek@halmstad.se

Till Barn och ungdomssidorna.