X

Author: Mattson, Ellen
Author: Lärn, Viveca
E-böcker och e-ljudböcker

Par med datorer Under vecka 50 byter vi e-boksplattform. Denna webbsida kommer att uppdateras kontinuerligt.

Aktuellt: Nytt sätt att låna e-böcker och e-ljudböcker!

Vi har nu bytt e-boksplattform. För att låna e-böcker och e-ljudböcker gör du följande:

• Logga in med lånekortsnummer eller personnummer samt pin-kod under ”Mina lån” på vår webbplats.
  • Skriv in författarnamn eller titel i bibliotekskatalogens sökfält.
  • När du kommer till träfflistan - välj ”E-bok” under Sökfasetter – Medietyp till vänster. (Om inte ”e-bok” finns angivet, så finns inte titeln som e-bok).
  • Hitta önskad e-bok.
  • Klicka på e-bokens titel.
  • När katalogposten öppnas, ser du länken för e-boksformat till höger i bild.
  • Klicka på länken för att låna!

Nyheter i den nya e-boksplattformen är att:

• du hela tiden stannar kvar på vår webbplats – när du lånar letar du upp önskad e-bokstitel i vår bibliotekskatalog och genomför lånet under ”Mina lån” på vår webbplats.
  • du nu kan se dina gjorda lån och lånetiden för din e-bokslån under ”Mina lån”.
  • du lyssnar på dina lånade e-ljudböcker genom att logga in under ”Mina lån”.
  • du vid problem att öppna det genomförda lånet åter kan ladda ner e-boken igen, utan att fler lån registreras.
  • om du använder samma Adobe-ID kan ladda ner samma e-bok till flera enheter, utan att fler lån registreras.

Bra att känna till är att du inte kan låna om samma titel innan lånetiden tagit slut och att du inte heller kan återlämna lån på vår webbplats. Lånen försvinner per automatik efter 28 dagar.

Är du nybörjare på e-böcker?

För mer information om hur du lånar och laddar ner till datorer, surfplattor och smart phones rekommenderas Elibs sida över vanliga frågor. Till vanliga frågor

Fria e-böcker på nätet

Det finns många sajter som erbjuder gratis e-böcker och e-ljudböcker. På dessa kan man hitta både skön- och facklitteratur och böcker för barn, ungdom och vuxna på många olika språk. Nedan har vi samlat ett urval av dessa fria källor.

Litteraturbanken Laddaner.nu

Project Gutenberg Project Runeberg

Läs en bok Dramawebben

Librivox International Children´s Digital Library

Norrköpings stadsbibliotek ManyBooks.net

Bookboon.com Wikibooks

Nedladdning av e-bok från Elib till Android

Hur laddar man ner en e-bok från Elib till Android? Jo, man behöver ha appen Aldiko Book Reader, ett Adobekonto, webbläsaren Firefox och ett lånekort. Lär dig mer genom att titta på instruktionsfilmen nedan.

Nedladdning av e-bok från Elib till iPad

Hur laddar man ner en e-bok från Elib till en iPad? Jo, man behöver ha appen Bluefire Reader, ett Adobekonto, webbläsaren Safari och ett lånekort. Lär dig mer genom att titta på instruktionsfilmen nedan.

Nedladdning av e-bok från Elib till PC/MAC.

Hur laddar man ner en e-bok från Elib till sin PC eller MAC? Jo, man behöver ha ett Adobekonto, e-bokläsaren Adobe Digital Editions och ett lånekort. Lär dig mer genom att titta på instruktionsfilmen nedan.

Vid problem vid nedladdning

Om du misslyckas med din nedladdning av e-böcker eller e-ljudböcker, var vänlig kontakta biblioteket på bibliotek@halmstad.se och ange lånekortsnummer eller personnummer och titel, så kan vi ta bort lånen och du får nya lån.

Olika webbläsare

Vid problem att öppna e-böcker i olika webbläsare

Det finns problem med att öppna nedladdade e-böcker i vissa webbläsare. Om man har en iPad eller iPhone är rekommendationen att man använder Apples egna webbläsare Safari när man lånar boken. Vi har märkt att om man använder en annan webbläsare, så kan det bli problem med att öppna Bluefire reader.

Om man har en Android-telefon är rekommendationen att man använder sig av webbläsaren Firefox. Läs mer på Elibs blogg: Till Elibs blogg

Dator ur funktion

Varför tar nedladdningarna ibland slut?

Den ökade användningen av läsplattor och smarta telefoner har lett till att nedladdningarna av e-böcker och e-ljudböcker från Elib har skjutit i höjden. Då det endast finns en aktör på marknaden som erbjuder e-böcker och e-ljudböcker på svenska och den avtalsmodell som denna aktör erbjuder innebär en fast kostnad för varje enstaka lån, har biblioteken i Halmstad svårt att beräkna hur stora kostnaderna för nedladdningarna kommer att bli. Höjningar av befintlig utlåningspott sker kontinuerligt och trots detta tar nedladdningarna ofta slut.

Vi får ibland in kommentarer om att kommuninvånare skulle tänka sig vara beredda att betala för att få låna e-media. Detta är inte något som är aktuellt eller förenligt med Bibliotekslagen (1996:1596) som talar om avgiftsfria lån för litteratur på svenska bibliotek.

Kulturförvaltningen

Biblioteken i Halmstad
bibliotek@halmstad.se

Till Barn och ungdomssidorna.